Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επιστολή ενημέρωσης -κάλεσμα αλληλεγγύης από την Ένωση Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας της Τουρκίας


( γράφτηκε την Κυριακή) 


Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι
Η λαϊκή αντίσταση και κινητοποίηση βρίσκονται στην 20η τους μέρα. Από τις 8 χτες το βράδυ (Σάββατο 15/6/13 – στμ) στην πλατεία Ταξίμ και αλλού υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις με την αστυνομία. Η αστυνομία επιτίθεται ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές με υπέρμετρη βία, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα, κανόνια νερού και νερό με σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες.
Νωρίς την Παρασκευή το πρωί ο Ερντογάν αναγκάστηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους της Αλληλεγγύης Ταξίμ, μεταξύ αυτών την ΓΓ της DISK Κα Τσερκέζογλου, την Τουρκική Ομοσπονδία Γιατρών, την Ένωση Αρχιτεκτόνων και άλλες μαζικές οργανώσεις για να βρουν μια λύση. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν πολύ οργισμένος και επιθετικός, και μετά τη συνάντηση κατηγόρησε την ΓΓ μας ότι είναι «υπερσυνδικαλίστρια». Μετά την συνάντηση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν αποφασίσει το σταμάτημα της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στο Πάρκο Γκεζί, το μόνο πράσινο κομμάτι στην κεντρική Ισταμπούλ.
Όμως αυτό δεν αρκεί. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει 20 μέρες πριν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια λύση, όμως από τότε 5 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 7000 έχουν τραυματιστεί, 15 έχουν χάσει το φως τους και 50 είναι βαριά τραυματίες. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Σ’ όλες τις πόλεις εκατομμύρια έχουν κατέβει στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτών που έχουν συμμετέχει σ΄ αυτές τις κινητοποιήσεις υπολογίζονται από τον Τύπο σε 10 εκατομμύρια αλλά μπορεί να είναι και περισσότεροι. Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να περιορίσει την κινητοποίηση γύρω από το πάρκο Γκεζί και προπαγανδίζει την αντίθεση ανάμεσα «στους αθώους ειρηνικούς οικολόγους και τις περιθωριακές παράνομες ομάδες». Ο λαός αντιτίθεται και διαφωνεί σ΄ αυτό.
Το Σάββατο η Αλληλεγγύη Ταξίμ αποφάσισε να ομαλοποιήσει τη διαδικασία, καθάρισε ορισμένα οδοφράγματα και αποφάσισε να στήσει μια συμβολική τέντα και να ξεστήσει όλες τις άλλες εκατοντάδες τέντες. Η πλατφόρμα αποφάσισε να συνεχίσει την κινητοποίηση με άλλου είδους ειρηνικές μαζικες διαδηλώσεις. Όμως παρά την απόφαση αυτή στις 8πμ η αστυνομία επιτέθηκε στο πάρκο Γκεζί με άφθονη ρίψη χημικών, τραυμάτισε εκατοντάδες κόσμου και κατάστρεψε όλες της σκηνές. Από εκείνη την ώρα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρησε αυθόρμητα τους δρόμους σε όλες τις συνοικίες της Πόλης. Δεκάδες χιλιάδες λαού έκλεισαν την κυκλοφορία σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους και βάδισαν προς την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες χιλιάδες βάδισαν στην ασιατική πλευρά μέσω της γεφύρας του Βοσπόρου. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία και διέσπασαν όλα τα μπλόκα της αστυνομίας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν συνήθως αριθμούς στα κράνη τους όμως τις δυο τελευταίες μέρες δεν υπάρχουν τέτοιοι αριθμοί και οι αστυνομικοί αφέθηκαν να κάνουν ότι θέλουν. Μπήκαν ακόμη και σε εμπορικά κέντρα και σε πεντάστερα ξενοδοχεία όπου προσπάθησαν να κρυφτούν διαδηλωτές. Έριξαν σπρέι πιπεριού μέσα στα ξενοδοχεία, καφενεία και σπίτια. Δεν υπήρξε κανένα όριο στην αστυνομική βία.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλές συνοικίες και ο λαός επιμένει να βγαίνει στους δρόμους και να διαδηλώνει κόντρα στην αστυνομία χρησιμοποιώντας, φεριμπότ, λεωφορεία και αυτοκίνητα από τις 8 χτες το βράδυ (το παρόν γράφεται στις 6πμ). Ο λαός συγκεντρώθηκε στις 7 και στις 9μμ. Ο λαός χρησιμοποιεί μόνο ειρηνικά μέσα, διαμαρτύρονται ενάντια στην αστυνομία, κορνάρουν με τα αυτοκίνητα και προσπαθούν να επιστρέψουν τις βόμβες αερίου πίσω στην αστυνομία.
Χτες το βράδυ μια γυναίκα (55 ετών) πέθανε στην Πόλη από έμφραγμα μετά την επίθεση της αστυνομίας με χημικά. Σήμερα υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες και μπορεί να υπήρξαν και νεκροί.
Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Άγκυρα και τα Άδανα. Στην Άγκυρα οι συγκρούσεις συνεχίζονται από χτες το βράδυ. Σήμερα έγινε η κηδεία ενός νέου ανθρώπου, του Ετχέμ Σαρισιουλούκ, που είχε δολοφονηθεί την περασμένη εβδομάδα από σφαίρα αστυνομικού και που καταγράφηκε από τηλεοπτικά κανάλια. Η αστυνομία επιτέθηκε και στη κηδεία με κανόνια νερού. Υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις στη Σμύρνη, το Εσκίσεχίρ, την Προύσα την Τραπεζούντα, ακόμη και σε κυβερνητικά προπύργια όπως το Ικόνιο και η Καισάρεια.
Η DISK (Συνομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων – στμ) και η KESK (Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου – στμ) κήρυξαν απεργία και κάλεσαν τα μέλη τους να κατέβουν στις διαδηλώσεις και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνηση.
Η αντίδραση της κυβέρνησης και του Ερντογάν ήταν η δημιουργία πόλωσης και η καταστολή των κινητοποιήσεων με τη βία. Κάλεσε σε κινητοποίηση τους υποστηρικτές του. Χτες έκανε μια μαζική συγκέντρωση στην Άγκυρα και δήλωσε ότι θα καθαρίσει την πλατεία Ταξίμ. Μετά από δυο ώρες η αστυνομία ξεκίνησε την επέμβαση της. Τώρα προετοιμάζει μια μαζική συγκέντρωση στην Πόλη. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα δημόσια μέσα για να κινητοποιήσει τους οπαδούς της με ελεύθερη μετακίνηση και δωρεάν γεύματα. Ο Ερντογάν στοχοποιεί το CNN, το BBC και άλλα διεθνή Μέσα κατηγορώντας τα ότι μεταδίδουν κατασκευασμένες ειδήσεις και εγκαλεί διεθνείς και ντόπιες οργανώσεις να σταματήσουν να εξυψώνουν την Τουρκία σε παγκόσμια δύναμη. Όμως μέχρι χτες ζητούσε να γίνει μέλος της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και απολαμβάνει της αμερικάνικης στήριξης. Απειλεί τους διαδηλωτές και προπαγανδίζει κατασκευασμένα ψέματα κατηγορώντας το λαό σαν πλιατσικολόγους, αντι-θρησκευτικούς και αντεθνικούς.
Ο στόχος του είναι να σταθεροποιήσει την υποστήριξη που έχει. Πήρε σχεδόν το 50% των τελευταίων εκλογών και έχει ακόμη τη στήριξη του 50% απειλώντας το υπόλοιπο 50%. Όμως είναι πλατιά γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι συνασπισμός διαφόρων ομάδων. Υπολογίζεται ότι οι πολιτικοί ισλαμιστές έχουν ένα 10% της εκλογικής δύναμης. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ πήρε την εξουσία μετά την οικονομική κρίση του 2001 όταν τα κόμματα του κέντρου κατάρρευσαν. Αυτοί που ψήφιζαν κεντροδεξιά και κοσμικά κόμματα τον στήριξαν για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα. Και γνωρίζει ότι μπορεί να χάσει γρήγορα αυτή τη στήριξη σαν αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης και της αυταρχικής του διακυβέρνησης. Επιπλέον η οικονομία δεν πάει και τόσο καλά την τελευταία χρονιά. Η τυχοδιωκτική του πολιτική απέναντι στη Συρία τον έχει φέρει σε κόντρα με την πολιτική των ΗΠΑ επομένως υπάρχει κίνδυνος να χάσει την αμερικάνικη στήριξη. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται από την σταθερή εξόφληση του δημόσιου χρέους. Φοβούνται ότι η μείωση αυτής της ροής εξόφλησης θα οδηγήσει σε χρεοκοπία. Με την πόλωση που επιχειρεί προσπαθεί να σταθεροποιήσει την ισχύ του και προσπαθεί να δείξει στο εξωτερικό ότι έχει τη λαϊκή στήριξη.
Όμως οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που αντιστέκονται ενάντια στην υπερβολική αστυνομική βία στην Πόλη και αλλού δείχνουν ότι αυτή είναι η τελευταία φάση του Ερντογάν.
Καλούμε σε διεθνή στήριξη της λαϊκής υπόθεσης.

Με βαθειά εκτίμηση

Ένωση Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας
Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Τουρκίας




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: