Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας(Disk)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,




Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία εναντίον των καταπιεστικών μέτρων της κυβέρνησης. Σχεδόν για μία εβδομάδα, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και από την Παρασκευή το βράδυ οι συγκρούσεις και οι μαζικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλα τα μέρη της Κωνσταντινούπολης και πολλές άλλες πόλεις όπως Άγκυρα, Σμύρνη, Σαμψούντα, Τραπεζούντα ...

 Ο αρχικός λόγος της κινητοποίησης αυτής ήταν να σταματήσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταστρέψει το κεντρικό πάρκο "Gezi Park" στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή αυτή. Αυτή η ειρηνική διαμαρτυρία προσπαθήθηκε να καταπιεστεί από την υπερβολική αστυνομική βία, στις 5 το πρωί της Παρασκευής και η αστυνομία επιτέθηκε σε κόσμο με δακρυγόνα και αέριο πιπεριού. Η καταπίεση προσέλκυσε την οργή ​​ εκατομμυρίων και ξαφνικά την Παρασκευή το βράδυ μετά τις 11 μ.μ., εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή της αστυνομίας και την κρατική τρομοκρατία.

 Το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ και όλη την ημέρα μέχρι τις 16:00, η αστυνομία επιτίθονταν σε ειρηνικούς διαδηλωτές με αέρια πιπεριού. Όλη η Κωνσταντινούπολη ήταν κάτω από καπνό και φωτιά. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνέχισαν να αψηφούν την αστυνομία φθάνοντας μέσω λεωφορείων, πλοίων κλπ. Ακόμη και στις 5 π.μ. το πρωί του Σαββάτου, δέκα χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν από την ασιατική πλευρά, πέρασαν τη γέφυρα και φτάσανε στη Μπεσίκτας. Στις 4 μ.μ., η αστυνομία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πλατεία και σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ. Από το Σάββατο 4 μ.μ., η πλατεία Ταξίμ είναι κάτω από τον έλεγχο του κόσμου. Στην Μπεσίκτας (3 χλμ. από την πλατεία), για δύο ημέρες και νύχτες ο κόσμος συγκρούεται με την αστυνομία για να φτάσει το γραφείο του Πρωθυπουργού
Στην Άγκυρα, από το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται και συγκρούονται με την αστυνομία φθάνοντας στο Πρωθυπουργικό μέγαρο και το Κοινοβούλιο. Στη Σμύρνη και άλλες πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συναντιούνται και συγκρούονται με την αστυνομία. Αυτές οι δύο πόλεις αντιμετωπίζουν τεράστια καταπίεση και την τρομοκρατία του κράτους.
Ο κύριος λόγος αυτής της κινητοποίησης είναι η συνεχής καταπίεση τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης και οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της. Ο λαός επίσης διαμαρτύρεται για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μετατροπή της πόλης σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, χτίζοντας γέφυρες, γκρεμίζοντας τα δάση και τα πάρκα και λειτουργώντας ως μηχανισμός ενοικιαστών, χωρίς να έχει την ανάγκη της άδειας των πολιτών.
Από την Παρασκευή, σε όλα τα μέρη της Κωνσταντινούπολης και σχεδόν σε 60 πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται μετά τις 9 μ.μ. και τις διαδηλώνουν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές. Όλη την ημέρα στη Σμύρνη, Άγκυρα, Άδανα, και Μπεσίκτας/Κωνσταντινούπολη ο λαός συγκρούεται με την αστυνομία. "Αντισταθείτε ενάντια στο φασισμό", "ώμο με ώμο κατά του φασισμού", "παραίτηση της κυβέρνησης" φωνάζει ο λαός
Χθες, η Συμμαχία που οδηγεί αυτές τις κινητοποιήσεις  δήλωσε τα αιτήματά της. Η συμμαχία υπό την ονομασία «Taksim Solidarity» (Αλληλεγγύη στην Ταξίμ) και ο εκπρόσωπος της Δρ Arzu Çerkezoğlu, Γενικός Γραμματέας της DISK δήλωσε στον τύπο ότι υπάρχουν 4 αιτήματα:

1. Το πάρκο Gezi θα πρέπει να παραμείνει ως πάρκο και αυτό θα πρέπει να δηλωθεί επισήμως.

 2. Όλες οι αρχές που είναι υπεύθυνες για αυτή τη βία θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό και θα πρέπει να παραιτηθούν.

 3. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συλληφθεί σε όλα τα μέρη της χώρας θα πρέπει να απελευθερωθούν και δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε έρευνα γι 'αυτούς και η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους.

 4. Όλες οι απαγορεύσεις σχετικά με τις συναντήσεις και τις διαδηλώσεις σε όλους τους δημόσιους χώρους της χώρας θα πρέπει να καταργηθούν.

Καλούμε υποστήριξη για την κινητοποίηση του λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.



Κλωστοϋφαντουργική Ένωση Εργαζομένων / Συνομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας(Disk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: