Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ομάδα διαφωνούντων κομμουνιστών του Νεπάλ ιδρύουν το ΚΚΝ Μαοϊκό.


Ο Νέτρα Μπίκραμ Τσάντ "Μπίπλαβ" που ηγείται της προσπάθειας ίδρυσης ανακοίνωσε την Δευτέρα 1/12/14 την ίδρυση του νέου κόμματος



 Προσωπικό Σχόλιο : Μία νέα διάσπαση του KKN-Mαοϊκό φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά οργάνωσης πολιτικού κόμματος. Σε σχέση με την πολυτάραχη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος του Νεπάλ και την ρεβιζιονιστική στροφή του παλιού ΚΚΝ (Μαοϊκό) μπορεί κάποιος να πει ότι ο εκφυλισμός και η διάβρωση ενός μεγάλου μέρους των ηγετικών και μεσαίων στελεχών δεν μπορεί να αντιστραφεί, γεγονός που έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στις σχέσεις που έχουν διαμορφώσει με τα αστικά φιλο-ινδικά κόμματα και την ιμπεριαλιστική αστική τάξη της Ινδίας. 

   Μετά από κάποιες σημαντικές νίκες του Λαϊκού απελευθερωτικού στρατού και την περικύκλωση του Κατμαντού το 2006, έχουμε την συνθηκολόγηση και το πέρασμα σε μία διαδικασία μετάβασης από μία χώρα με βασιλευομένη δημοκρατία όπου βασικό ρόλο παίζει η Ινδική ιμπεριαλιστική αστική τάξη, σε μία προς δημιουργία κοινοβουλευτική αστική δημοκρατία. Οι αυταπάτες του "δρόμου Πρατσάντα", για την νέα "δικτατορία του προλεταριάτου του 21ου αιώνα" , η οποία προωθούσε την "πολυκομματική δημοκρατία" τον "σοσιαλιστικό συναγωνισμό" κάτω από ένα ιδιότυπο σοσιαλιστικό σύνταγμα σε μία βουλή με αστικά και μη κόμματα δεν ήταν παρά μία παραδοχή της αδυναμίας της ηγεσίας να προχωρήσει μέχρι το τέλος την επανάσταση και της βάσης να μπορέσει να  αποτρέψει αυτή την διαδικασία. 
  Ένα έργο το οποίο το έχουμε δει πολλές φορές στην πρόσφατη ιστορία,με διάφορες εκδοχές και εκφράσεις , και έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι παντού και σίγουρα δεν συνιστούν μία  νομοτέλεια που "οφείλει" να επαναλαμβάνεται. Εν τέλει έχει να κάνει και με την συνολική επικράτηση του καπιταλισμού -ιμπεριαλισμού αλλά και με την ελλειπή σύνδεση με την εργατική τάξη που αντιμετώπισε το παλιό ΚΚΝεπάλ (Μαοϊκό). 

  Η κατάσταση στο Νεπάλ δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα το ποιά μορφή θα πάρει η ταξική απάντηση από την μεριά του λαού. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι υπάρχει διάθεση για την δημιουργία μίας καινούργιας πολιτικής επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης αλλά ο συσχετισμός δύναμης και η μονόπλευρη κυριαρχία από την μεριά των Ινδών ιμπεριαλιστών και την εξαρτημένη νεπαλέζικη μισοαστική τάξη είναι πολύ αρνητικός. Είναι χαρακτηριστικό ,για το πόσο αρνητικός είναι ο συσχετισμός δύναμης, το γεγονός της αδυναμίας του κομμουνιστικού κινήματος να διαφυλάξει βασικές διεκδικήσεις που είχε καταφέρει να πετύχει μέσα από την φωτιά και το σίδερο. Μετά την λήξη του λαϊκού πολέμου το 2006 η εξαρτημένη μισοαστική τάξη όχι μόνο ήταν σε δυσμενέστερη θέση αλλά το κίνημα κατάφερε να επιβάλει κάποιους , σχετικά , " θετικούς όρους" . Όροι που χωρίς καμία αμφιβολία οδηγούν στην ενσωμάτωση και στην ήττα, αλλά που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τουλάχιστον την μη διάλυση του Λαϊκού απελευθερωτικού στρατού.   Θα μπορούσαν, όχι από μόνοι τους αλλά σαν αμυντικά αιτήματα μίας ανασυγκροτούμενης κομματικής και λαϊκής πάλης να  δώσουν ανάσες για τον αγώνα  ενάντια στην ρεβιζιονιστική προδοσία και εν τέλει την επαναφορά στο προσκήνιο της λαϊκής και ταξικής πάλης την ανεξαρτησία και τον χαρακτήρα της επανάστασης (που αυτοί θα έκριναν το ποιός θα ήταν). 
  Δεν θεωρώ, για κανένα λόγο, ότι οι όροι της συνθηκολόγησης ,οι οποίοι έγιναν σε συνθήκες τακτικής υποχώρησης της μισοαστικής μισοφεουδαρχικής τάξης του Νεπάλ μπορούν με έναν μεταφυσικό τρόπο να διασφαλίσουν τίποτα. Μία αντίσταση όμως ,τότε, ενάντια στον εκφυλισμό θα μπορούσε να γλιτώσει πολύτιμο χρόνο και αμυντικά να πατήσει πάνω στην συμφωνία που αναγκάστηκε να κάνει η μισοαστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές.

   Η προσπάθεια ανασυγκρότησης που έγινε μετά την μερική νίκη (!) του λαϊκού απλευθερωτικού στρατού ώστε να υπάρξει ένας τακτικός ελιγμός για το ξερίζωμα του ρεβιζιονισμού , όχι μόνο δεν ήρθε , αλλά είχε και αυτή (η προσπάθεια ανασυγκρότησης ) στο DNA της σημεία ρεβιζιονιστικά. Αυτό εκφράζεται με την σπασμωδική ίδρυση νέων κομμάτων τα οποία είχαν μεγάλη δυσκολία σύνδεσης με τον λαό. Εκφράζεται επίσης με την πλήρη ενσωμάτωση της παλιάς ηγεσίας του ΚΚΝ (Μαοϊκού) ,Πράτσάντα, Μπαταράϊ και λοιπών οσφυοκαμπτών, στους Ινδούς και Κινέζους ιμπεριαλιστές καθώς και με την φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, το πέρασμα αντιλαϊκών πολιτικών. 
    Σε σχέση με το νεοιδρυθέν κόμμα, το οποίο τοποθετείται αρκετά σε ενδιάμεσες γκρί πολιτικές περιοχές προσπαθώντας να αποφύγει τον κίνδυνο, πρός το παρόν, χτυπήματος του, ευελπιστεί να συσπειρώσει αγωνιζόμενα κομμάτια του λαού και των ανταρτών που απογοητεύτηκαν.  Αυτό φαίνεται ότι εκτιμούν ότι θα το πετύχουν με την αμυντική διεκδίκηση των συμφωνηθέντων. Το ποιά είναι η σύνδεση του με τον λαό, το τι οργανωτική εμβέλεια έχει κλπ μένουν να απαντηθούν στο μέλλον.
 Σωστό ή λάθος, αργά ή νωρίς ,θα το δείξει η συνέχιση του αγώνα. Παρόλα αυτά , είναι πάντα ελπιδοφόρο να υπάρχουν φωνές ενάντια στον εκφυλισμό που υπερασπίζονται την λαϊκή πάλη.


Από το frontlines of revolutionary struggle


Απόσπασμα από την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος

" Ο λαός του Νεπάλ έχει μια μακρά ιστορία επαναστατικής πάλης, στην πορεία της οποίας, έχει προδοθεί πολλές φορές από  αστούς εθνικιστές, ρεβιζιονιστές ,οπορτουνιστές. Παρόλα αυτά ο λαός συνεχίζει να αντιστέκεται και να παλεύει μέσα και πάνω από πάρα πολλά εμπόδια. Τώρα, ένα νέο μαοϊκό κόμμα έχει ανακοινώσει την ίδρυση του, που στοχεύει στην υπηρέτηση των επαναστατικών συμφερόντων του Νεπαλέζικου λαού, ένα κόμμα που ξεκινάει με την ανοιχτή αντιπαράθεση σε όλους αυτούς που απέτυχαν να υπηρετήσουν αυτά τα επαναστατικά συμφέροντα από την διάλυση του Λαϊκού απελευθερωτικού στρατού και των απελευθερωμένων περιοχών το 2006. Μοιραζόμαστε με τον λαό μας την ελπίδα ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα μπορέσει να απαντήσει τις δύσκολες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας με το να ξαναχτίσουμε την βάση μας στην επαρχία και σε όλη τη χώρα, να επανεδραιώσουμε τα όργανα πάλης μας και να διεξάγουμε την πάλη μας ενάντια στον ρεβιζιονισμό και τον οπορτουνισμό. Ο λαός του Νεπάλ έχει συνεισφέρει πολλά στην επανάσταση ανά την υφήλιο και πιστεύουμε ότι θα βρει τους τρόπους να ανεβάσει το επίπεδο της πάλης του σε νέα ύψη. " 

   Με την διοργάνωση συνέντευξης τύπου στο Κατμαντού την Δευτέρα 1/12/14, το νεοσυσταθέν κόμμα τόνισε την ανάγκη της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας των 12 σημείων ,του προσωρινού συντάγματος και της ειρηνευτικής συμφωνίας.
   Στην συνέντευξη υπήρξε απαίτηση ώστε να μην αντιμετωπιστούν αυταρχικά οι Μαοϊκές δυνάμεις από τα κυβερνώντα κόμματα , να μην αποκλειστούν οι παλιοί αντάρτες από την πολιτική διαδικασία και να μην στερηθεί ο λαός των πολιτικών του δικαιωμάτων. 
  Υπήρξε ,επίσης , κατηγορώ πρός το κόμμα του Κονγκρέσου για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και την αναλγησία του στην προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων.
   Ο Τσάντ, ανέφερε ότι το νέο κόμμα δεν είχε πρόθεση να επαναφέρει την ένοπλη πάλη αλλά προειδοποίησε ότι η μελλοντική τους στάση θα εξαρτηθεί από την κρατική πολιτική και συμπεριφορά.

" Στο άμεσο χρονικό πλαίσιο, δεν θεωρούμε σκόπιμο να πάρουμε τα όπλα, αλλά πρέπει να διασφαλιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, πρέπει να υπάρξει συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς και συνύπαρξη σε όλα τα κρατικά όργανα όπως έχει αποφασιστεί στις συμφωνίες."  " Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή εκτός της εξέγερσης αν αυτό δεν συμβεί ,αν δεν το κάνουμε εμείς ,σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος. "

 Συνέχισε λέγοντας ότι είναι αναγκασμένοι να ξεκινήσουν αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της χώρας στις πολυεθνικές και ότι το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί σημαντικά.
  Ανέφερε ότι ο βασικός στόχος του νέου κόμματος είναι να ενδυναμώσει τον λαό και προειδοποίησε τα αστικά κόμματα για την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.
  Ζήτησε επίσης την διάλυση της συντακτικής εθνοσυνέλευσης και την δημιουργία μίας στην οποία να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Πρόσθεσαν ότι δεν αποδέχονται κάποιο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Το πρώτο συνέδριο έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 7 ως τις 10 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: